Het verhaal van Sicilian Sunday

Het begon met een foto van strandparasols

Oprichter Valerie Kloppers: ‘Het begon met een foto van een Italiaans strand met rijen strandparasols. Iets in de foto intrigeerde me. De kleuren van de parasols waren fel, maar ook vervaagd door de kracht van de zon. Dag-in-dag-uit hadden ze de zonaanbidders beschermd, decennia lang. Het leek bijna alsof de parasols de hoogtij dagen van de beroemde Mediterrane badplaatsen meegemaakt hadden en decennia’s aan verhalen doorgedrongen waren in de nu vervaagde kleuren.

Ik bleef naar de foto kijken en dierbare herinneringen (vanaf mijn jeugd tot nu) kwamen op. Ik dacht aan de vakanties in het zuiden van Europa. Aan de lome zomers waarbij we ‘s ochtends naar buiten gingen en ‘s avonds laat pas weer binnenkwamen; aan de warme avonden buiten aan een tafel verlicht met kaarslicht met familie en vrienden. Zelfs aan een avond waarbij we op een rijtje in een tuin naar een vallende sterrenregen keken met een goed glas wijn in de hand.

Kort daarna kon ik geen bikini vinden en de (voor mij) meest onmogelijke gedachte kwam in me op: wat als ik het nu zelf maak? Sicilian Sunday is een ode geworden aan het land waar ik als kind zoveel tijd door heb mogen brengen, waar ik belangrijke waarden voor het leven heb mogen leren. Waar zondag de mooiste dag van de week is en samen eten het mooiste is van alles.’

Over Sicilian Sunday

SICILIAN SUNDAY is geïnspireerd op de beroemde oude Europese badplaatsen. De manier waarop Scott Fitzgerald ze zo beeldend kon beschrijven in zijn boeken; je ziet jezelf lopen op de bekende boulevards, enkel door het lezen van zijn woorden. Maar je herinnert ze misschien ook uit je eigen verleden, toen je eens zo’n badplaats bezocht tijdens een vakantie in het zuiden.

Die eindeloze zomerdagen… Hoe heerlijk eindeloos en eeuwig de dagen kunnen voelen in de zomer — er is maar weinig wat dat gevoel kan trotseren.

Verantwoordelijk ondernemen

Oprichter Valerie Kloppers: ‘Al ver voordat ik dit bedrijf begon, was ik geïnteresseerd in het productieproces van een van de grootste industrieën ter wereld. Tevens ook een van de meest mensonterende en milieuvervuilende industrieën ter wereld. Ik ben nu ruim 10 jaar onderdeel van ‘ de modewereld’ en het gevoel van machteloosheid wordt alleen maar erger.

Waarom ik onder andere Sicilian Sunday ben begonnen, is omdat ik uit die onwetendheid wil kruipen en alles wil leren over dit systeem om zo hopelijk op een dag iets te kunnen betekenen of zelfs te veranderen. Het belangrijkste hierin, voor nu, is weten dat elk Sicilian Sunday product gemaakt is door iemand die werkt in een veilige omgeving en eerlijk loon krijgt. Daarom begon ik met produceren in Bali, waar ik zelf naar de fabriek ben geweest om ervoor te zorgen dat Sicilian Sunday zich aan deze belofte kan houden, voor jullie, maar vooral voor mezelf. Maar Bali is ver weg en ik voel me ook verantwoordelijk voor de environmental footprint die we allen achterlaten. Ook wilde ik meer betrokken zijn bij de totstandkoming van elke collectie; van sample tot eindproducten. Daarom ging ik op zoek naar opties dichter bij huis en zo kwam ik terecht in Portugal. Een land dat van oudsher een belangrijk productieland is, maar waar de concurrentie van nieuwe productielanden te voelen is.

In Portugal heb ik dames ontmoet met overweldigende expertise op dit gebied die al decennia ervaring en liefde hebben voor hun vak. Ik werd verliefd op Portugal, op de mensen en op hun passie voor het vak. De dames van de fabriek, en productiemanager Paula, zijn harde werkers en altijd vrolijk en gastvrij. Ik ben blij dat Sicilian Sunday deze kleine fabriek in Portugal kan supporten met onze groter wordende productie.

Ook komen alle stoffen van Europese bodem, uit Italië en Spanje, en grootte van de orders worden aangepas op de meters beschikbare stof, zodat niets weggegooid wordt.’

linda
×